Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vårt kök

På alla våra förskolor har vi en egen kock som tillagar maten till största del från grunden och använder till största del ekologiska och kravmärkta varor.

Sallad på Lida förskola Sallad på Lida förskola Foto: Mostphotos

I enlighet med vår strävan för en hållbar utveckling serveras vegetarisk lunch en till två dagar i veckan. Barnen har också tillgång till en generös grönsaksbuffe.

Att våra barn får i sig en väl balanserad kost är viktigt för att de ska orka med dagen på förskolan, men även för att lära sig vikten av kost och hälsa från tidig ålder. Barnen är delaktiga t ex genom att själva med stöd av pedagog ta sin mat samt ta undan efter sig. Tillsammans med barnen provar vi att smaka på all mat och vi vill göra dem nyfikna på saker som de inte provat tidigare.

Vi erbjuder olika sorters frukter två gånger om dagen. Det är viktigt att barnen fyller på sitt energiförråd och får njuta av god frukt som bidrar till att ge kosten en bra balans.

Basmatsedelns menyförslag utarbetas av en matsedelsgrupp bestående av kökschefer och kockar från olika kök samt kommunens koststrateg. Våra goda, omväxlande och säsongsanpassade menyförslag sätter en lägstanivå för vår matsedelsstandard och kvalitetssäkrar måltidsverksamheternas uppfyllelse av den nya skollagens lagkrav om näringsriktiga skolmåltider.

Allergier eller specialkost

Äter ditt barn vegetarisk eller fläskfri kost måste du som vårdnadshavare alltid kontakta förskolan för att tillgodose det enskilda barnets behov av näringsrik och säker kost. En blankett ska även fyllas i och lämnas till avdelningen.

Vi följer de direktiv som Haninge kommuns koststrateg ger oss gällande barn och mat.

Vid allergier som kräver specialkost måste vårdnadshavaren lämna in ett läkarintyg tillsmmans med blanketten för specilakost.

Vi serverar inte nötter eller mandlar på förskolan. På grund av att det kan finnas barn med allvarliga allergier så är det inte tillåtet att ta med något ätbart till förskolan.

Haninge dagen 

Den 14 september firades det goda livet i Haninge med Haningedagen och Haninge gatufest på Poseidons torg och Eskilsparken. Våra kockar Nülifer och Seher tillsammans med andra kockar från Haninges förskolor bjöd på hälsosamma maträtter, smoothies och snacks.

- Det var en härlig dag med gott samarbete och många trevliga besökare Säger både två om dagen. Det är precis så vi tänker om den maten vi lagar för alla fantastiska barn på våra förskolor, att den ska vara hälsosam och god.

Senast uppdaterad: 9 augusti 2021